8 februari, 2016 Tomas Xavier

Konsten att bli förstådd

Oavsett vad du vill åstadkomma så underlättar det om din omgivning fattar vad det handlar om. Det finns nämligen gott om folk som inte fattar någonting. Man kan förklara och förklara men de fattar fortfarande inte. De är med andra ord helt dumma i huvudet.

Eller inte.

För ett antal år sedan sa min dåvarande flickvän till mig vid ett kritiskt skede i vår relation: Det är inte du, det är jag. Det var naturligtvis en standardfras för att om möjligt dämpa det känslomässiga fallet mot ensamhetens hårda stengolv, men när det kommer till kommunikation så är det faktiskt huvudet på spiken. Om du inte fattar vad jag menar, så är det inte du, det är jag.

”De e int lätt att förklar för nån som int begrip”
– Ingemar Stenmark

Varje dag kommunicerar vi med massor av människor på olika sätt. Det kan t.ex. vara samtal på jobbet, ICA, krogen, bensinmacken, Facebook, via mail, brev, telefon eller sms. Du kan också ha en hel del olika roller när du kommunicerar med andra människor, t.ex. som föreläsare, företagare, tränare, kollega, god vän, lagkamrat, kund, granne, syskon, förälder, chef eller sambo. Hur bra relation du har till andra människor hänger till stor del på hur bra du är på att kommunicera. Jag skulle t.o.m. vilja påstå att din kommunikation är den absolut viktigaste framgångsfaktorn i ditt liv, oavsett vad du vill uppnå.

Hur jag lyckas i min kommunikation med andra människor beror på en rad olika faktorer. Något som är helt avgörande är om jag är uppriktigt intresserad av att förstå och bli förstådd, eller om jag egentligen inte bryr mig, utan bara vill uttrycka en åsikt för att få bocka av punkten ”kommunicerat” i verksamhetsprotokollet. Men om vi utgår från att de allra flesta verkligen vill förstå och bli förstådda, så hamnar ändå större delen av ansvaret på den som levererar budskapet.

I de flesta fall så är det här med kommunikation ganska enkelt. Det brukar inte uppstå så mycket missförstånd när jag ska betala på ICA eller uppdatera min status på Facebook. Men ibland kan det vara lite knivigare. T.ex på jobbet. Jag har stött på mängder av människor genom åren som på största allvar tror, att bara för att de har en viss titel, så har de också svart bälte i kommunikation. Och när man tror att man är bra på att kommunicera men inte är det, så blir det inte vackert. Risken för kommunikationskrascher blir enorm.

”Det är mitt ansvar att du förstår vad jag menar”
– Tomas Xavier

För mig handlar det om ansvar. Att jag på fullaste allvar tar ansvar för att mottagaren förstår vad jag menar. Fungerar inte sättet jag kommunicerar på , ja då får jag väl byta sätt då. Det är inte du, det är jag. Det kan omöjligt vara tvärtom. Annars skulle ju alla som inte pratar svenska vara dumma i huvudet av den enkla anledningen att de inte förstår vad jag säger.

Med risk för att vara övertydlig så säger jag det igen: Det är mitt ansvar att du förstår vad jag menar.

Men om nu ansvaret ligger hos avsändaren, är det då inte konstigt att skolorna är fulla av barn med inlärningssvårigheter? Kanske kan det vara så att skolorna egentligen är fulla av lärare med utlärningssvårigheter? Och på alla arbetsplatser där chefen sitter och ojar sig över att medarbetarna inte fattar vad de ska göra, kan det kanske vara så att det egentligen beror på att chefen har IG i grundläggande kommunikation? Och när min partner fullkomligt vägrar förstå mig för sjuttioelfte gången i rad, så kanske (men bara kanske) det är dags att fundera på hos vem det egentliga problemet ligger.

När jag gick på gymnasiet så var jag rejält skoltrött. Jag var egentligen inte trött på själva skolan, men jag var trött på oinspirera(n)de lärare som med trött blick och uppgiven hållning gått på autopilot de senaste 30 åren. Inte så rockigt. Men så hade vi Curt. Curt var min fysiklärare. När jag räckte upp handen på fysiklektionen och sa ”jag fattar inte” (vilket inträffade ganska ofta), så bytte Curt blixtsnabbt riktning och förklarade det hela på ett helt nytt sätt. När jag fortfarande inte fattade, så drog han det en gång till från en ny vinkel, och helt plötsligt föll saker och ting på plats. Ändå var jag inte ens avlägset intresserad av fysik.

Tack Curt. Du var fantastisk.

Ingemar Stenmark lär ha sagt ”De e int lätt att förklar för nån som int begrip”. Jag skulle vilja vända på det och istället säga ”De e int lätt att begrip nån som int kan förklar”.

Så, tar du ansvar för din egen kommunikation eller är du omgiven av dumskallar?

, , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 19 =